Sunday, November 7, 2010

Panas : Kalau dah Chinese, Tertonggeng Tertirap tetap Chinese Busuk!!

PEMBAHAGIAN ADIL, YEK? ADIL YANG MACAM MANA TUH?

Koh Tsu Koon, Presiden GERAKAN dalam usahanya untuk menunjukkan bahawa dia adalah seorang presiden sebuah parti yang konon-kononnya berbilang kaum dan wajar dihormati, rupa-rupanya tidak boleh lari daripada stereotype politik pemimpin daripada masyarakat Cina.

Tidak mengejutkan apabila Koh Tsu Koon menggesa agar kek ekonomi di negara ini tidak lagi berasaskan kepada kaum tertentu dan Perlembagaan Negara sewajarnya melindungi semua kaum di negara ini. (MALAYSIAN INSIDER)

Cakapnya senada dengan gesaan Chua Soi Lek, Presiden MCA agar kuota 30% Bumiputera dikurangkan secara berperingkat-peringkat agar masyarakat boleh 'bersaing dalam suasana yang lebih kondusif'.

Namun baik Koh Tsu Koon, apatah lagi Chua Soi Lek tidak pula menyebut bahawa hampir 90% ekonomi negara ini dikuasai oleh orang Cina. Kuota 30% yang diperuntukkan kepada Bumiputera masih lagi jauh tersasar memandangkan segala pembekalan 'bahan mentah' masih terpaksa bergantung kepada kaum bukan Bumiputera.

Desakan kunun-kununnya kek ekonomi dibahagikan sama rata, adalah pembohongan dan pendustaan yang sangat jelas. Kek ekonomi yang hendak dibahagikan itu adalah bahagian 30% yang diperuntukkan kepada Bumiputera, manakala 70% yang telah dimiliki oleh bukan Bumiputera khususnya orang Cina, tidak boleh diusik langsung. Selanjutnya di THE FLYING KICK!
.....................................................
Menyirab gak aku bila baca isu yg ditimbulkan oleh Barua Gerakan nie. Tak abis2 sentuh isu 30% milik bumiputera. Isu yang sama dimainkan oleh MCA satu ketika dulu. Yang jelas mereka ini semakin berani menyindir rakan2 lain dalam isu ekonomi yg dikuasai mereka sepenuhnya. Hanya dengan dasar kerajaan dan peluang2 duwujudkan kerajaan menampakkan KEK ekonomi sedikit dinikmati oleh kaum melayu india dan bumiputera lain.
Umno melalui agensi lain perlu bertindak supaya cina2 bangsat ini tidak terus bersuara mempersoalkan isu2 yang melibatkan kepentingan ekonomi. Bukan 30% bahkan perlu ditingkatkan kepada 50% jika boleh dan segera membina blok ekonomi melayu dan bumiputera untuk menguasai sebahagian eknomi yg dikuasai cina2 supaya satu ketika nanti krisis ekonomi tidak menjejaskan kaum lain dalam memperolehi manafaat tertentu.

No comments: