Tuesday, November 16, 2010

Gempur : Adik Beradik pon Tak sebulu!!

Pas tak sesuai bersama BN: Nizar

IPOH – Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Negeri, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, Pas tidak mungkin bersatu dengan Barisan Nasional (BN) berdasarkan sejarah lampau Pas dipecat BN.

Menurutnya, kedudukan Islam lebih baik apabila Pas bersama Pakatan rakyat (PR) berbanding Pas bersama BN satu ketika dulu.

“Dalam konteks sekarang, masyarakat bukan Islam telah mula mengenali dan menghormati Islam sebagai ‘addeen’ sejak Pas bergabung dengan PKR serta DAP.

“Apa gunanya kedudukan Pas lebih baik bersama BN jika sekiranya Islam dibenci dan ditakuti oleh kaum bukan Islam di Malaysia,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Datuk Ahmad Maslan yang menyifatkan kedudukan Pas akan jauh lebih baik jika parti memperjuangkan Islam itu bersama BN berbanding PR.

Nizar berkata, kenyataan Ahmad Maslan dilihat retorik dan mempunyai unsur perkauman yang bertujuan untuk mengelirukan serta memecah-belah ikatan PR.

Katanya, secara realiti, BN sebenarnya cemburu dengan sokongan dan penghormatan tinggi kaum bukan Islam terhadap Pas ketika ini.

“Rata-rata rakyat menolak BN khususnya apabila UMNO merampas Kerajaan Negeri Perak.

“Pas lebih selesa dengan PR dan tak perlu untuk Pas bersama BN dalam agenda pembangunan rakyat serta negara,” katanya.
..................................................................

Dengar cerita, dengar orang cerita la.. bukan aku cerita.. Nizar dan adik beradiknya juga tidak sehaluan dan sebulu akibat berlainan fahaman politik?? ada betul ke.. ?? Patut la bila melibatkan kerjasama sesama melayu dan islam muka2 ini juga yg bangun menentang dan memperlekehkan idea ini.

No comments: