Friday, November 19, 2010

25 Tahun Mamali dingati, 13 Mei juga perlu diperingati oleh Malaysia!

Peristiwa Mamali mengimbau kembali kisah yang berlaku 25 tahun dahulu. Mereka yang terkorban dianggap syahid dan kebangkitan penentang kerajaan semakin menjadi melalui Parti PAS yg memainkan isu ini sepanjang masa. Kini setelah Najib tidak bersetuju untuk menjadikan 13 Mei sebagai hari perpaduan, peristiwa Mamali diangkat pula oleh PAS dan PR dengan mengadakan Hari Memperingati Mamali.


Peristiwa ini meninggalkan impak yg besar kepada masyarakat islam terutamanya. Peristiwa ini juga mirip apa yang berlaku di Thailand beberapa tahun yang lepas.
Yang pasti setiap yang berlaku ada kisah disebaliknya dan mendapatkan infomasi secukupnya amat penting untuk tidak berat sebelah dalam menilai peristiwa ini.

sambil2 menghayati kisah ini boleh la layari beberapa blog yang berkaitan :-

1. The Flying Kick
2. PenangWasabi
3. Gerak Hati
4. Fatwa

dan banyak lagi di google!!

Satu je aku nak sarankan.. NAJIB PERLU MENJADIKAN 13 MEI SEBAGAI HARI KEMAKMURAN SEPERTI HARI2 LAIN , HARI IBU, HARI BAPA, HARI APRILPOOL, HARI VELENTINE!!!... bukan setiap hari untuk memperingati itu perlu diberi cuti tetapi cukup sekadar semarakkan hari berkenaan dengan unsur2 kemakmuran dan menzahirkan sejarah 13 Mei tak akan berulang....

No comments: