Friday, October 15, 2010

Imbas Kembali : Ramainya berdemo, tapi bila peguam terlibat jenayah, sekor pon tak bersuara!

Lebih 1,000 peguam dan NGO desak PM tubuh Suruhanjaya Diraja siasat klip video isu kehakiman

PUTRAJAYA: Lebih 1,000 peguam, dengan sokongan kumpulan aktivis badan bukan kerajaan, berkumpul di kawasan bangunan mahkamah Palace of Justice di sini sebelum berarak ke pejabat Perdana Menteri.

Peguam berarak ke pej PM 26 sept 2007 Perarakan anjuran Majlis Peguam itu, bertujuan menyerahkan memorandum kepada Perdana Menteri bagi mendesak penubuhan satu suruhanjaya diraja untuk menyiasat dakwaan skandal kehakiman seperti dialog dalam satu klip video yang menunjukkan seorang peguam kanan, Datuk VK Lingam sedang berbual melalui telefon, didakwa dengan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim untuk mengatur pelantikan hakim.

Beberapa buah bas digunakan untuk membawa peguam dari Kuala Lumpur ke sini bagi perarakan tersebut.

Sementara itu, Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail minta supaya kerajaan menubuhkan Suruhanjaya diraja untuk menyiasat skandal pita Lingam kerana ia mempunyai kuasa perundangan untuk berbuat.
Peguam berarak ke pej PM 26 sept 2007
Katanya, suruhanjaya diraja yang dilantik oleh Yang Di-Pertuan Agong di bawah Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 mempunyai kuasa untuk memanggil saksi, mewajibkan kehadiran dan menyediakan imuniti kepada para saksi bagi memastikan keberkesanan siasatan yang dijalan.

Wan Azizah mengulas pengumuman Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung keputusan kerajaan untuk menubuhkan sebuah panel bebas untuk menyiasat dan menentukan ketulenan klip video Datuk VK Lingam itu.

Wan Azizah yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata, itu saja caranya untuk memastikan siasatan dijalankan secara berkesan bebas dan tanpa sebarang rasa takut.

Sebaliknya, kata beliau, penubuhan sebuah panel bebas tidak mencukup kerana ia tidak mempunyai kuasa perundangan untuk menjalankan siasatan secara berkesan.

“Tidak boleh mengharapkan sebuah panel yang ditubuhkan oleh kabinet untuk menjalankan siasatan yang sempurna dan bebas berhubung klip video yang mengaitkan Tun Ahmad Fairuz,” katanya.

Klip video selama lapan minit itu menunjukkan Lingam, seorang peguam kanan, sedang berbual melalui telefon, didakwa dengan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim untuk mengatur pelantikan hakim.

No comments: